Въпроси и отговори

Често задавани въпроси​

В: На какви научни изследования се основава програмата „Най-щастливото бебе”?

О: Изследванията са в много направления. Много от тях показват положителното въздействие на движението, белия шум, сученето и т.н. върху плача и съдържат описания на култури, в които плачът, причинен от колики, не съществува. Освен това, DVD-то представя много случаи, в които техниките на д-р Карп действат незабавно. И накрая, много изследователски проекти все още продължават или са на етап разработване. Едно проучване с контролиран експеримент върху нормални родители на първо дете в Къламбъс, Охайо, е 80% завършено (целта му е да изследва въздействието на DVD-то върху съня и плача на нормалните бебета и чувството за компетентност на родителите). Друг проект е на етап разглеждане от комисията по етика при биомедицински и поведенчески изследвания на хората в Сейнт Луис, Мисури, за да се проучи въздействоието на DVD-то като интервенция при колики. Изледователи от Хърши, Пенсилвания, започват проучвания върху DVD-то като начин да се подобри съня на бебетата, изследователи от Ан Арбор, Мичиган работят върху измерването на влиянието на обучението за успокояване на бебета върху честотата на посещения на спешна медицинска помощ и намесата на лекарите при нервни бебета, а друг учен, от Университета в Питсбърг, започва проучване на DVD-то като метод за превенция на следродилната депресия.

В: Програмата „Най-щастливото бебе” с нищо не е по-различна от това, което ние преподаваме като техники за успокояване на бебето. Кажете по какво се различава?

О: На първо място трябва да отбележим, че е много важно не само да прегледате материалите, но и да гледате DVD-то. Така ще откриете, че:

1) Концепцията за четвъртия триместър не се споменава в никакви други текстове за родителски умения, а тя е ключов момент, който помага на родителите да разберат точно какво трябва да правят.
2) Идеята за успокояващия рефлекс е съвсем нова;
3) Въпреки че успокояващите техники са известни, те не се практикуват правилно и това води до неуспех (също като неправилното задействане на коленния рефлекс – при удряне с кукче на неправилното място, макар всичко да изглежда наред, рефлексът не сработва).
Поради тези причини „Най-щастливото бебе” се препоръчва от лидерите на Американската педиатрична асоциация, основателят на „Ламаз”, министъра на здравеопазването на САЩ, Ла Лече лигата и др.

В: Много се наслаждавахме на уважителното и грижовно отношение на д-р Карп към бебетата ни, обаче имаме един въпрос към него. Той говори за успокояващия рефлекс, приравнявайки го с рефлекса на Моро и други обстойно документирани човешки рефлекси. Има ли научни данни за съществуването на успокояващия рефлекс? Бихме били много благодарни, ако ни насочите към някаква литература по темата с по-научен характер.

О: Добър въпрос. Прави сте. Д-р Карп използва термина, за да го сравни с другите вродени рефлекси на бебето, като рефлекса на Моро. Все още няма изследване, което да доказва, че това поведение е рефлекс. Той вярва, че е рефлекс, но механизмът на това поведение трябва да бъде верифициран.
„Книгата на д-р Карп е невероятна. Тя представя най-актуалните научни постановки за развитието на бебето по един разумен и приятен за четене начин. Вярвам, че ще дава увереност и ще ръководи новите родители за много години напред.” – д-р Джулиъс Ричмънд, преподавател по здравна политика, Медицинско училище Харвард, основател на Хед старт, бивш министър по здравеопазването на САЩ
Вижте тук статия в архива на сп. „Съвременна педиатрия” , която описва „Най-щастливото бебе” с повече подробности – Contemporary Pediatrics® Archive

В: Може ли техниката на повиване на бебето в одеалце с ръц​ете прибрани до тялото, препоръчана в „Най-щастливото бебе”, да бъде опасна и няма ли да накара децата да се чувстват уязвими?

О: Нямаме данни за проучване, което да показва, че повиването на едно напълно износено бебе с ръцете отстрани до тялото, може да има някакъв неблагоприятен ефект. Повиването с ръце отгоре се препоръчва единствено при недоносени деца, тъй като това им помага да са по-неврологично организирани и да се движат повече. Това обаче не е нужно при износени бебета, които повиваме, за да успокоим и за да спят по-добре.
Ето защо този метод получи изумителна подкрепа от различни институции в САЩ – от дулите (ДОНА) до министъра по здравеопазването, от основателя на„Ламаз” до Ла Лече лигата, от Предотвратяване на насилието над децав Америка до Международната организация„Родителски грижи с обич”.

По-голяма част от индианците са повивали бебетата си с ръчичките до тялото до 6 месечна възраст, а те са известни със своята смелост и независимост. Данните предимно сочат, че повиването по този начин успокоява сърдечната дейност и дишането и бебетата спят по-добре (по-дълго, но все пак са по-лесно разбудими, и съответно по-малко застрашени от смърт – Синдрома на внезапната детска смърт.

Този начин на повиване (с ръцете надолу) крие големи възможности за подобряване на кърменето и намаляване на случаите на депресия, брачен стрес, Синдрома на раздрусаното бебе и дори Синдрома на внезапната детска смърт.

В: Миналата седмица имахме лекция, в която една двойка постави под съмнение повиването при спане. Те обясниха, че в курсовете за раждане в болницата са им казали да не слагат нищо в кошарката, дори и одеала. Бебето трябвало да бъде само по пижама. Какво бихте отговорили на това? Ако повиването се направи както трябва, детето не би трябвало да се измъкне от одеалцето. Всякаква информация, която предоставите, би била от полза.

О: Можете да разпространявате следните препоръки от Американската академия по педиатрия (ААП). Освен това, на родителите трябва да се напомня да хранят детето си между 8 и 12 пъти на ден.

1) Според ААП не трябва да се ползват обемисти одеала, но те ясно заявяват, че няма проблем да се използват тънки одеала, като предпочитат одеалото да бъде подпъхнато, но не се изказват срещу повиването.
2) Повиването може да намали броя на случаите на Синдрома на внезапната детска смърт (СВДС) по няколко причини: Патриша Франко и групата й казват, че повитите бебета спящи по гръб са с 1/3 по –нисък риск от СВДС. Плътното повиване може да намали риска от СВДС по 4 причини:
А) Повиването повишава готовността за реакция на бебето по време на сън – според общото схващане рискът от СВДС се повишава при някои бебета заради намалената им готовност за реакция докато спят. Учените твърдят, че повитите бебета реагират повече на слухови стимули по време на сън и затова са изложени на по-малък риск от СВДС. Причината за тази повишена възбудимост е неизвестна (постоянният контакт на одеалото с кожата може би действа като непрекъсната стимулация – един вид тактилен бял шум). (Джерард, Франко).
Б) Повиването възпрепятства преобръщането по корем. Бебетата, които случайно се претърколват по коерм докато спят са изложени на огромен риск от СВДС. Това обръщане в голяма степен се предотвратява при плътно повиване. (Ойен, Мичъл, Ли)
В) Повиването удължава съня. Много изтощени родители поставят бебета си да спят по корем, зашото така спят по-дълго. Учените са установили, че повитите бебета спят толкова добре по гръб, колкото неповитите – по корем. Надяваме се, че това ще убеди някои преуморени родители да преустановят тази рискована практика. (Джерард, Франко)
Г) Повиването може да предотврати много рискове при съвместно спане на детето с родителите. Бебета, които спят при родителите си могат да се задушат, ако мърдат през нощта и заврат главата си във възглавницата или я напъхат между матрака и стената или матрака и лицевата дъска на леглото. Плътното повиване намалява подвижността на бебето в много голяма степен и може да предотврати подобни злополуки.
Тези четири фактора говорят в полза на повиването.
Комисията на ААП препоръчва бебета да се оставят в леглото без одеало ИЛИ с тънко одеално, добре подпъхнато в рамката на леглото.
ААП препоръчва одеалото да се подпъхва под матрака, но не представя доказателства за ползите на тази техника и пренебрегва все по-многобройните доказателства, че плътното повиване може да предотврати СВДС.
Родителите, които повиват децата си трябва да внимават за три ситуации, които могат да повишат риска от СВДС: 1) прегряване – повитите бебета трябва да бъдат облечени леко при топло време, а родителите им трябва да бъдат информирани, че ако бебето е с горещи уши и потно вратле, трябва да носи само пелени преди повиване или да не бъде повивано изобщо; 2) обемните и дебели одеала носят риск от задушаване; 3) свободни чаршафи или тънки одеала могат да попаднат върху лицето на детето. За родителите ще е най-удобно, ако плътно повият бебето си в леко одеало, което е достатъчно голямо, за да може спокойно и сигурно да увие бебето и да не се отвори по време на сън.

В: Дали люлеенето влошава връщането на храна при бебетата?

О:Люлеенето се извършва в полу-изправена позиция, която намалява връщането на храна. Намалява го и поради това, че спира плача, а той кара бебета да свиват стомашните си мускули и да връщат повече.
Движението не увеличава този проблем. Всъщност, то помага за уригването без да изтласква млякото нагоре.

В: За колко време тъпанчетата на новороденото изтъняват дотолкова, че да може да чува по същия начин като нас?

О: Обикновено долният праг на възрастните е до 5-10 децибела (dB), а на слуховите тестове за деца долната граница е 15. При раждането, долният праг е 30 dB (ако някое бебе не може да чуе тази сила на звука, се притесняваме за слухов проблем). Някои бебета имат доста добър слух (20 dB) на няколко седмици, но на повечето им отнема до 3 месеца, за да могат спокойно да чуят 20 dB. Тогава може да се каже, че имат нормален слух и идеално чуват гласове.
20 dB е десет пъти по тихо от 30 dB…10 е звукът на дишането, а 30 е шепотът.
Течността в средното ухо на бебето се изчиства в рамките на няколко дни след раждането, верниксът може да остане вътре в продължение на седмици и стените на ушния канал остават месести и плътни няколко месеца. Това също малко заглушава слуха. И накрая, тъпанчето изтънява в първите 2 до 5 месеца.
Що се отнася до белия шум, препоръчва се да не слушаме 90 dB повече от час или 75 dB повече от 8 часа наведнъж (това е шумът от прахосмукачката). Така че, ако белият шум е със силата на гласа на раздаразнена библиотекарка, това ще означава, че е 65 – 70 dB (но имайте предвид, че 75 е четири пъти по-силно от 70 и десет пъти по-силно от 65).

В: Един от въпросите, които родителите често задават, е свързан с повиването. Според Фърст Кендъл /Сдружение срещу СВДС/, повиването се препоръчва за не повече от 6-8 седмици. Според DVD-то „Най-щастливото бебе”, обаче, повиването може да се ползва за добър сън и през 4, 5, 6, 7 и 8-ми месец. Родителите поставят под въпрос безопасност​та на повиването, особено с новите одеалца за повиване с лепенки Велкро на пазара. Освен това им е трудно да намират одеалца с размерите, препоръчани в DVD-то. Бихте ли дали идеи какво да посъветваме родителите?

О: Фърст Кендъл нямат основания да препоръчват повиване само до 6-8 седмици. ААП не ограничава повиването. Освен това, актуалните изследвания на Джерард и Тач ((J Peds 2002) и Патриша Франко и кол. подкрепят ползите от повиването за намаляването на риска от СВДС (повитите бебета спят по-дълго, но по-лесно реагират, което смятаме че допринася за намален риск от СВДС! Казано накратко – бебетата спят по-дълго и по-безопасно. Вероятно повиването е като постоянен тактителен бял шум, който поддържа детето спокойно, но леко стимулирано цяла нощ).

Освен това, знаем, че бебетата, които спят по корем са изложени на двойно по-голям риск от СВДС. В същото време бебета, които спят по гръб и случайно се преобърнат по корем, са застрашени 8 пъти повече. Повиването предпазва бебетата, като предотврратява преобръщането по корем.

Друг аргумент е, че в доклада на комисията по СВДС на ААП (Peds 2005) се твърди, че броя на СВДС в САЩ е спрял да спада. Отчасти отдават това на факта, че много родители слагат бебетата си да спят по корем (въпреки че знаят, че е по-опасно), защото по гръб не спяттолкова добре. Доказано е, че повиването и белият шум кара бебетата да спят толкова добре по гръб, колкото неповитите бебета по корем. Следователно това трябва да доведе до намаляване на случаите на СВДС.
И накрая, за родителите, които спят заедно с децата си – повиването пречи на детето да се движи в леглото, което намалява вероятността да се заклещи във възглавница или одеало.
Единственият проблем при повиването е, че родителите трябва да се научат да не прегряват бебето си и да се уверят, че повиват плътно в голямо тънко одеало, за да не се развърже в леглото.​

Използвана литература:
Franco P, et al Increased cardiac autonomic responses to auditory challenges in swaddled infants. Sleep. 2004 Dec 15;27(8):1527-32
Gerard CM, Harris KA, Thach BT. Spontaneous arousals in supine infants while swaddled and unswaddled during rapid eye movement and quiet sleep. Pediatrics. 2002;110, e70 Gerard CM, Harris KA, Thach BT. Physiologic studies on swaddling: an ancient child care practice, which may promote the supine position for infant sleep. J Pediatr. 2002;141:398-403.
Patricia Franco, MD, PhD*, et al Influence of Swaddling on Sleep and Arousal Characteristics of Healthy Infants Pediatrics 2005:115.1307-1311
Oyen N, Markestad T, Skjaerven R, et al. Combined effects of sleeping position and prenatal risk factors in sudden infant death syndrome: the Nordic Epidemiological SIDS Study. Pediatrics. 1997;100:613– 621
Mitchell EA, Thach BT, Thompson JM, Williams S. Changing infants’sleep position increases risk of sudden infant death syndrome. New Zeal and Cot Death Study. Arch Pedi atr Adol Med. 1999; 153: 1136 –1141
Li DK, Petitti DB, Willinger M, et al. Infant sleeping position and the risk of sudden infant death syndrome in California, 1997–2000. Am J Epidemiol. 2003;157:446 – 455
Patricia Franco, MD, PhD*, et al Ambient temperature is associated with changes in infants’ arousability from sleep. Sleep. 2001 May1;24(3):325-9It’s a good idea to use a different format, such as bold, for the questions, so that it is easy to distinguish them from the answers.​