Как изглежда новороденото бебе – анатомични и физиологични особености

Новороденото бебе не може да бъде възприемано като умален вариант на възрастен организъм. То има множество анатомични и физиологични особености, които го отличават.

Тегло и дължина

Средната телесна маса и дължина на плода, роден на термин, е около 3500 грама и 51 см. Установено е, че новородените от мъжки пол са с 2 см по-дълги и около 100 – 150 грама по-тежки в сравнение с новородените от женски пол. Освен полът, от значение за ръста и теглото на детето са: расата, телосложението на родителите, здравословното състояние на майката, храненето, движението и др. една година преди и по време на бременността.

Външен вид

През първите часове след раждането позата на детето наподобява тази, заемана в матката. Крайниците са свити поради преобладаващия тонус на мускулите – флексори.

Главата е около 11 см. в диаметър и е относително голяма спрямо размера на тялото. Обиколката й е около 34-36 см. Костите на черепната кутия са твърди, но шевовете между тях не са сраснали напълно. Между челните и теменните кости се намира голямата фонтанела. Тя има ромбовидна форма и размери 2 на 2 см. Между тилната и теменните кости се разполага малката фонтанела, с размери 0,5 на 0,5 см. – това позволява промяна на конфигурацията на главата при преминаването й през родилния канал, заедно с това, че лицето е овално, долната челюст е малка и носът е чип. Устата е релативно голяма, приспособена за сукане. Носът е къс и приплеснат, за да се способства дишането при кърменето. Вратът е къс, а гръбначният стълб няма физиологична кривина.

Тялото на новороденто е дълго, а крайниците – къси.

Гръдният кош има кръгла форма. Обиколката му е 37-40 см. Ребрата и сърцето са разположени хоризонтално. Коремът е на нивото на гръдния кош.

Вътрешни органи и кожа

Вътрешните органи на новороденото са относително големи спрямо възрастния организъм. Мозъкът е 14 % от телесната маса на бебето, а при възрастния е едва 2%. Гастроинтестиналният тракт е 6 пъти по-дълъг от дължината на тялото. Черният дроб е голям, с мека консистенция и се палпира на 1 до 2 см под ребрената дъга.

Кожата на здравото новородено е розова на цвят и покрита със сиво-бял мазен слой, наречен верникс (Vernix Caseosa). В горната част на крайниците и гърба има меко окосмяване – лануго, което изчезва. Косата и ноктите са тънки и меки. При някои новородени се наблюдават промени по кожата, както и хиперлазия, които преминават спонтанно и не изискват лечение:

И при двата пола може да се наблюдава хиперплазия на млечната жлеза, дължаща се на повишени нива на естрогените при майката. Гърдите изглеждат подути и секретират течност, подобна на коластра. Състоянието минава спонтанно.

Може да се наблюдава физиологично зачервяване на кожата поради хиперемия на капилярите; ретенционни кисти на потните жлези, разположени по челото и скалпа, образувани поради задържан секрет; милия (дребни, бели папули по кожата на носа, челото и бедрата, които се дължат на запушени мастни жлези); дребен уртикариален обрив с везикули на върха на папулата, причинен от алергична реакция;

Новородените преминават през физиологично състояние, което се нарича жълтеница или иктер. Изразява се с жълто оцветяване на кожата, склерите (бялата част на очите) и други тъкани, причинено от твърде високи нива на билирубин в кръвта. Част от еритроцитите (червените кръвни телца) се разрушават с помощта на черния дроб и отделеният билирубин се изхвърля от тялото чрез изпражненията, но поради незрялост на черния дроб и на чернодробните ензими, част от билирубина не бива изхвърлен и остава да циркулира в кръвта. Физиологичната жълтеница обикновено отшумява в рамките на една седмица. Тя може да премине в кърмаческа жълтеница, която се запазва през втората и следващите няколко седмици от живота и се дължи на съставка в кърмата, която улеснява повторното абсорбиране на билирубин от чревната лигавица. Има и жълтеница поради недохранване, тъй като новородените са много чувствителни към количеството храна, което поемат в първите дни и седмици от живота си. Затова доброто хранене и хидратиране са ключови за новия живот. Можете да видите и статията ни “Златният час след раждането”

Телесна температура

Непосредствено след раждането телесната температура на бебето е равна на тази на майката. Поради повишено топлоотдаване и слаба продукция на топлина през първите шест часа тя спада по 35-36 градуса. След 12 часа склонността към охлаждане намалява, но телесната температура на новороденото остава нестабилна през целата първа седмица. Затова и контакта кожа в кожа е много подходящ за новородените бебета.

Ако намирате тази публикация за интересна или полезна, моля споделете я или я харесайте. Благодарим Ви!