Повиване на бебе

​​Безопасност

Изключително важно е бебето да е стегнато повито и да няма свободни краища на пелената, в които да се омотае. Винаги, когато повивате бебето се уверете, че то не може да се разповие само и не го оставяйте без наблюдение.

Старите методи за повиване с опъване на крачетата категорично са отхвърлени. Бебето трябва да е плътно повито, но без пристягане на крачетата. Те трябва да могат да се движат свободно.

Пелените за повиване на бебето трябва да са квадратни и поне 100×100 cm., иначе са прекалено къси и не можете да втъкнете добре пелената, а така има опасност от разповиване на бебето.

Избягвайте прегряването на бебето и одеяла, които не са добре втъкнати. Не оставяйте в кошарата на бебето възглавници, одеалца, играчки и други предмети, които да представляват опасност от задушаване. Не забравяйте, че трябва да будите бебето и да го храните по 8-12 пъти на ден.

​През лятото прегряването може да е проблем, затова когато повиваме бебето, е много важно да използвате лека, дишаща материя. Платове като муселина са чудесни, а също така се уверете, че като повивате детето, то не е облечено с още един слой дрехи (т.е. трябва да бъде само по еднократни/многократни пелени). Ако температурата в стаята все пак Ви изглежда висока, може да включите вентилатор, за да поддържате стаята хладна. Все пак, много е важно да наблюдавате бебето и да следите да не бъде прегрято. За да проверите дали не му е горещо, пипнете вратлето и ушите му. Ако те са топли или потни, или ако челото е потно, бебето трябва да бъде разхладено и разповито. Също така можете да повивате бебето, но да изваждате крачетата от пелената на въздух.

Странично/коремно положение
​Винаги да се придържа главата на новороденото. Страничното / коремно положение е най-добрият начин да се успокои плача на бебето, но винаги слагайте бебето да спи по гръб. Тази препоръка на Световната здравна организация и Американската педиатрична асоциация е намалила опасността от Синдрома на внезапна детска смърт с около 40%.

Повиване тип „Нагоре-надолу-нагоре-надолу” –  Povivane-bebe

Подготовка за повиване
Когато първоначално се учите да повивате се упражнявайте с кукла или с бебето, когато то е спокойно

1) Поставете пелената на леглото под формата на диамант (ромб).
2) Сгънете горния ъгъл надолу, така че горната точка да докосва центъра на пелената.
3) Сложете бебето върху пелената, така че врата да е върху горния ръб.
4) Задръжте дясната ръка на бебето надолу, отстрани на тялото. Ако се съпротивлява, бъдете търпеливи. Приложете лек натиск и след миг-два бебето ще изправи ръката.

Надолу
Точно както повиването е основата за успокояването, така и първото „надолу” е основата на повиването. Това трябва да се направи добре или бебето ще се развие.
Задръжте дясната ръка на бебето право надолу, хването пелената на 5-6 cm от дясното рамо и я издърпайте надолу, много плътно надолу и през тялото (трябва да изглежда като една от страните на V-образно деколте на пуловер).
Подпъхване – Продължете да придърпвате пелената по целия път надолу и я подпъхнете под гръбчето и дупето. Това закотвя повиването. Докато държите здраво пелената към лявото бедро, издърпайте пелената много плътно и придърпайте допълнително, за да премахнете всякакви гънки. След това първо „надолу”, бебето не трябва да може да сгъне ръката си, дори ако пуснете пелената.
Моля, не се учудвайте, ако бебето ви изведнъж започне да плаче по-силно когато придърпате плътно пелената. Вие не го наранявате. Плачът му обикновено означава, че вече е изгубило самоконтрол, но то е на секунди от щастието. Още малко търпение.

Нагоре
Сега, изпънете лявата ръка на бебето отстрани, хванете долния ъгъл на пелената и го подпъхнете под лявото рямо. Краката могат да са сгънати и свободни да ритат, но трбва да се уверите, че ръцете са изправени.
Подпъхване – Подпъхнете този ъгъл изцяло под лявата ръка, като я притискате леко към тялото, с дясната си ръка. Докато ляват ви ръка все още придържа лявата ръка на бебето надолу, с дясната си ръка хванете одеалото на около 5-6 cm от лявото му рамо и прдърпайте продължително (опънете до колкото е възожно). Това премахва всякакви гънки.

 

Надолу
Докато все още придържате одеалото на около 6-7 cm от лявото рамо на бебето, издърпайте одеалото надолу, но съмсем мъничко.
Мъничко – Това „надолу” трябва да придърпа плата върху лявото рамо на бебето до горната част на гърдите, като втората част на V-образното деколте. (Грешка, която родителите често допускат при тази стъпка е да издърпат одеалото до долу … не забравяйте само мъничко надолу).
Придържане – Като използвате лявата си ръка, задръжте прегънато одеалото, като притискате лекичко към гръдната кост, както придържате когато правите фльонга.

Нагоре
Докато лявата ви ръка придържа това сгъване, хването последния свободен край на пелената, с дясната си ръка и издръпайте много плътно и направо надясно. Така ще премахнете всякакви гънки. Сега без да отпускате повдигнете този ъгъл с плавно движение нагоре и по диагонал и и го завиите като колан през кръста. Този колан трябва да преминава изцяло през подлакътниците, придържайки ръцете надолу.
Подпъхване – последната стъпка е да подпъхнете колана, като за последно издърпате и оберете всякакви гънки и го подпъхнете в цялата пелена. Това последно придърпване и подпъхване придържа цялото повиване да не се разтвори. Ръцете са прибрани, но крачетата са свободни да ритат. Сега сте готови да приложите остналите 4 стъпки – странична/коремна позиция, шъткане, люлеене и сучене. Лека нощ!