Бебета

Защо плаче бебето?

Когато забременяхте как си представяхте майчинството? Чували сте, че е трудно, но не си го представяхте чак толкова трудно, нали? Сигурно сте си м

 

ечтаели за едно малко пухкаво ангелче, което спокойно спи в бебешкото легълце, гука и Ви се усмихва когато е будно. А какво получихте? Едно ревящо бебе, което не Ви оставя и минутка спокойствие.

Когато бебето се роди, то трябва да напусне спокойствието и удобството на утробата, в която е прекарвало 24 часа на денонощие. Какво е вътре в утробата? Tясно, бебето е напълно обгърнато от матката, люлеещо усещане при всяко движение на майката и шума на кръвта в артериите, който е по-мощен от шума на прахосмукачка (така наречения бял шум).

Решението на непрестанния плач на бебетата (познат и като „колики”), за който няма реална причина (глад, студ, мокър памперс, болка и др.) е да се имитират усещанията от утробата:

Пет успокояващ​и техники за щастливи бебета

Повиване: плътното увиване на новородените с ръцете надолу (за доносени бебета), избягване на свободни одеяла и прегряване. >> Още

Настрани / по корем: поставянето на бебето на една страна или по корем (само за успокояване, а не за сън).

Силен бял шум: Произнасяне на звука „шшш“, със същата сила, с която плаче бебето.

Люлеене: ритмично люлеещо движение (като потрепване)​

Сучене: на гърда, пръст или биберон (съветваме кърмещите майки да не дават биберони докато кърменето тръгне безпроблемно, за да се избегне объркване със зърното, избягвайте каучуковите биберони, тъй като те могат да отделят вредни вещества).

В помощ на кърмещите майки:

                    
Podkrepa za karmene

 

Бебетата се раждат с рефлекс за плач, а не за смях.

Нямаше ли да е забавно бебета да се родят и да се смеят? Щеше, разбира се, но има две много добри причини, поради които новородените могат да реват с всички сили, но не могат да се смеят.

Първо, да плачеш е по-лесно, отколкото да се смееш. Изисква по-малко координация, защото се издава един продължителен звук след всяко вдишване. Смехът, от друга страна, е серия от бързи кратки звуци, нанизани като перли на един единствен дъх. И докато смехът е полезен в социалната игра когато бебето поотрасне, плачът е жизнено важен за ежеминутното му оцеляване от първия ден.

Майчинство, ревящо бебе, бял шум, повиване, сучене, настрани по корем, люлеене