Откъси бебе

Откъси от книгата „Най-щастливото бебе”

Глава 2 – Плачът – древният инструмент за оцеляване на бебетата
Основни акценти:

​• Плачът като рефлекс: великолепният инструмент на Вашето бебе за привличане на внимание
• Как може да се почувстват родителите заради бебешкия плач
• Дали различният бебешки плач има различно значение? Някои бебета пищят и за най-малкия проблем

Мощният рев при раждането на бебето Ви е приветстван знак, че сте дали живот на здраво дете. Но ако след първата или втората седмица новороденото продължи да пищи, плачът му може да се превърне в последното нещо, което искате да чуете. Все пак, трябва да сме благодарни за плача на бебето – той е една от най-прекрасните споспобности.

По време на първите няколко месеца , бебето Ви без проблем живее без ни най-малка представа за това как да се усмихва или говори, но ако не можеше да Ви извика, тогава би попаднало в огромна опасност. Привличането на вниманието Ви е толкова е важно, че новороденото има способнотта да плаче от минутата, в която е изскочило от вас. Тази чудесна способност се нарича „рефлекс за плач“.

Рефлексът за плач – брилянтното решение на природата за привличане на вниманието на пещерната жена!

„Бебешкият плач….. плаче да го спрете“ – Питър Остуалд, „Издаването на звуци: Акустична комуникация на емоцията” (1963)

Според мен, преди милиони години, в Каменната ера случайно се е родило едно бебе с идеалния начин да накара майка си да дойде при него – пищенето. Дори да е скимтяло, защото хълца или е уплашено, майка му е идвала на секундата.

Малките животинчета също трябва да привличат вниманието на майките си бързо, но не биха пищяли за него. Силният плач би могъл да бъде фатален за малкото зайче или маймунче, защото може да разкрие местоположението му на някой гладен лъв. Ето защо, съвременните котенца тихичко мяукат за помощ, маймунките саймири леко писукат, ако паднат от дърво, а бебетата горили едва-едва скимтят, когато имат нужда от майките си.

Бебетата на хората, обаче, много отдавна са се отказали от тази предпазливост. Винаги, когато са искали вниманието на майките си, са ревяли. Може би тези гръмогласни и взискателни бебета са били в безопасност, защото родителите им са можели да отблъснат опасните животни. Или пък само мощият плач е можел да достигне достатъчно далеч, за да може майката да го чуе докато работи или си говори с приятелки извън пещерата. Някои учени дори вярват, че следващите поколения бебета са пищяли все по-силно, защото така получавали повече храна и внимание, за да са тихи и следователно по-лесно са оцелявали.

Може би никога няма да разберем точно кога и как бебетата в древността са се научили да плачат, но все пак е ясно, че пещерните бебета, които са оцелели и са предали гените си на нас, са били онези, които са вдигали най-много гюрултия.

Острият плач на Вашето бебе е достатъчно мощен да Ви изкара от леглото или от тоалетната със свалени панталони (не е зле за едно 4,5 килограмово слабаче). Въпреки това, идеята, че бебето Ви плаче, защото Ви вика за помощ, е грешна. Да привлича вниманието Ви е далеч от мисълта на плачещото бебе през първите няколко месеца. Всъщност то дори няма представа, че Ви казва нещо. Когато чуете двуседмичното си бебе да пищи, то не комуникира с вас, а по-скоро подслушвате разговора му със… самото него. Воплите му са като развълнувано оплакване, което мърмори на себе си – „О боже, гладен съм“ или „Леле, студено ми е“. И тъй като сте точно до него и чувате ропота му, Вие искате любящо да откликнете „Какво има, миличко? Май си разстроен/а“.


Глава 3 – Ужасните колики – „плачевна” криза за цялото семейство
Основни акценти:

• Какво представляват коликите?
• Десетте най-популярни теории за коликите в миналото
• Ключът за разгадаване на коликите – Десет универсални факта за тях
• Петте най-популярни теории за коликите днес

„Звукът на плачещо бебе е вероятно най-обезпокоителният, най-налагащият действие и най-разстройващият шум, който можем да чуем. В бебешкия плач няма бъдеще или минало. Само настояще. Няма успокоение и разум, не са възможни преговори.“ – Шийла Кицинджър, „ Плачещото бебе“.

Уааааа…уаааа…уаааааааа…УАААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!
Думата за пеленаче на английски (Infant) произлиза от латински и означава „без глас“. Въпреки това, много бебета с колики ридаят толкова силно, че родителите им смятат, че повече биха им прилягали имена със значение на гласовитост и шум.
Няма съмнение, че бебетата с колики плачат по-силно и по-дълго от всеки възрастен. Ние бихме капнали от изтощение след пет минути силно пищене, но тези малки сладурчета могат да изкарат дълго, с издържливостта на зайче от реклама за батерии.

Думата „колики“ произлиза от гръцката дума „коликос“, означаваща „дебело черво или колон (част от дебелото черво)“. В древна Гърция родителите са вярвали, че болката в червата е карала децата да плачат.(Понякога силната внезапна болка от газовете може да предизвика рева на бебето, но в някои случаи същите бебета имат газове и се чува къркоренето на червата им, а дори и звук не издават. Повече по темата – в глава 4)

Всички бебета преминват през кратки периоди на плач, които обикновено продължават по няколко минути – общо около половин час на ден. В такива случаи те бързо се успокояват след като бъдат нахранени, взети на ръце или носени. Въпреки това, когато бебетата с колики започнат неистово да пищят, могат да крещят на почивки с часове.

Приложение А
Червени флагчета и сигнали за тревога – Кога трябва да потърсите лекар

За щастие, повечето бебета с колики не са физически болни. Те по-скоро страдат от носталгия – мъчат се да се справят с живота извън утробата на мама. Но как можете да разберете кога плачът на бебето Ви е сигнал за разболяване?

Ето един „буквар“ с десет червени флагчета, които търсят лекарите, за да решат дали плачът означава болест, както и с десет тревожни медицински състояния, които те могат да обозначават.

Десетте „червени флагчета“, за които ще Ви пита лекарят.

Винаги когато се притеснявате за бебето си, трябва да се свържете с лекаря, за да получите насоки. Когато го направите, той вероятно ще ви зададе следните два въпроса, за да му помогнете да разбере дали бебето Ви страда от колики или от нещо по-сериозно.

• Бебето наддава ли добре и държи ли се нормално по принцип?
• Спокойно ли е бебето през дълги периоди от деня?

Ако отговорът на някой от тези въпроси е „не“, тогава лекарят ще Ви попита как се държи бебето, когато не плаче. Той търси някои от тези десет притеснителни симптома:

• Продължително хленчене (стонове и слаби проплаквания, които продължават с часове)
• Много остър плач (различен от всеки предишен плач на бебето Ви)
• Нееднократно повръщане или зелено/ жълто повръщане (повече от 30 ml и повече от 5 пъти на ден)
• Промяна в изпражненията (запек или диария, особено с кръв)
• Нервност по време на хранене (извиване, изпъване назад, плач, който започва по време на хранене или малко след това)
• Ненормална температура (измерена анално – повече от 37,8 или по-малко от 36 градуса)
• Раздразнителност (непрекъснат плач почти без спокойни периоди)
• Летаргия (бебе, което спи два пъти повече от обикновено или не суче добре в продължение на 8-12 часов период)
• Мека подутина на главата (дори когато бебето седи)
• Слабо наддаване на тегло (по-малко от 30 гр. на ден)

Приложение Б
Наръчник по оцеляване на неопитния родител – 10 най-добри съвета за оцеляване на родители

И сега, след като сме говорили само за плача на бебето…нека поговорим и за Вашия! Всички неопитни родители знаят, че ако попиташ пет души за съвет (а те дори и не чакат да ги попиташ), ще получиш десет различни мнения. Така че, въпреки че не сте ме попитали за мнение, ето моя списък с 10 съвета за оцеляване, които съхраняват разсъдъка и Ви помагат да издържите на предизвикателствата на първите месеци на бебето малко по-елегантно.

1) Вярвайте си – Вие сте най-новото звено на непрекъснатата верига от най-добри родители в света.

Лесли, все още на легло с Габриел, на 4 дни, ми каза :
– При все че обикновено съм такъв оптимист, имах странни сънища, че го изпускам или го зарязвам някъде. Съпругът ми се шегува, че когато се приберем с Габи вкъщи от болницата, ще звънне някоя специална аларма за неопитни родители.

„Вярвайте си. Знаете повече, отколкото си мислите“ – д-р Бенджамин СпокАко сте като повечето неопитни родители, вероятно ту се чувствате като професионалист от висшата лига, ту като аматьор. Това е достатъчно, за да накара човек да се самобичува. А и противоречивите съвети на много специалисти могат да задълбочат объркването.

Преди да се обезверите, обаче, моля запомнете това: Вие сте част от една непрекъсната верига от успешни родители, която е започнала в незапомнени времена!

Вие и Вашето бебе сте оцелели, защото произхождате от най-добрите майки, най-покровителствените бащи и най-силните деца на света. Затова съветът на д-р Спок към родителите е верен.

Доверете се на интуицията си. Успокойте се и помнете,че това, от което се нуждае бебето е мляко и подхранваща любов. А Вие се нуждаете от търпение, подкрепа, малко инфомация и може би масаж от време на време.