Асоциация

Добре дошли и Ви благодарим за проявения интерес!

Ние сме развълнувани и смирени заради ентусиазма на хиляди професионалисти от сферата на медицината, социалните дейности и образованието като вас към
програмaта „Най-щастливото бебе”.

Петте техники на успокояване са много прости и ясни, но те не се прилагат
интуитивно от младите и неопитни родители днес. В действителност тези техники
често изглеждат дори нелогични и ако не се прилагат правилно, макар и невероятно ефективни, могат напълно да се провалят. Ето защо, както при консултациите по кърмене, и при този подход преподавателите трябва да бъдат добре обучени в нюансите му, преди да се опитват да ги обясняват.

Подходът „Най-щастливото бебе” въвежда четири понятия, които са изцяло нови и значително помагат за успеха на родителите:

1. „Липсващият четвърти триместър” – това е ключовата концепция за неопитните родители. Бебетата се раждат 3 месеца преди да са напълно готови за света в много отношения. (Нашите бебета са много незрели в сравнение с бебетата на конете или кравите). Родителите, които разбират значението на това да пресъздават усещанията от утробата (с често кърмене и много гушкане, успокояващо „шшш” и поклащане) стават специалисти в успокояването и не се притесняват, че ще „разглезят” техните новородени.

2. „Успокояващият рефлекс” – методът „Най-щастливото бебе” не е магия или чудо. Той се основава на новооткрит неонатален рефлекс. Въпреки това, тъй като това е рефлекс, той работи само когато родителите го задействат правилно (това важи особено при „трудните” бебета). Едва след като родителите осъзнаят, че този изключителен рефлекс изисква прецизност, за да се задейства (подобно на коленния рефлекс), те разбират защо е толкова важно да се приложат правилно петте успокояващите техники.

3. Петте успокояващи техники – много от ръководствата за родители препоръчват техниките повиване, люлеене, сучене и т.н., но никой не учи родителите как точно да приложи всяка една от тях.

4. „Лековитата прегръдка “ – как точно да се комбинират различните успокояващи техники в перфектната комбинация за конкретното дете (всяко бебе обича специфична комбинация).

Има няколко сериозни причини, поради които е важно да преминете обучение по метода
„Най-щастливото бебе” преди да започнете да го преподавате на родителите:

• За да преподавате правилно – тези методи са прости, но работят само когато се прилагат правилно. Родителите, които ги прилагат неправилно, може да се провалят и да станат още по-разочаровани и раздразнителни. Както при подготовката за раждане или консултантирането при кърмене, при ефективното успокояване на бебето и подобряването на съня има определени тънкости. В чести случаи много малки грешки в техниките могат да доведат до огромна разлика в увереността на родителите и успеха им.

• За да осигурите основните материали – след като бъдат сертифицирани, преподавателите могат да закупят комплектите за родители  („Най-щастливото бебе” + CD с бял шум), за да могат да ги дадат на всяко семейство, на което преподават. Родителите трябва да прочетат книгата, за да овладеят техниките, а CD-то с бял шум могат да използват всяка вечер за подобряване на съня на бебето си. (Д-р Карп препоръчва родителите да използват CD-то по цяла нощ през първата година на детето, за да се подобри съня и да се избегнат смущенията в него).

• За да си осигурите успех – сертифицираните преподаватели получават мейли с актуализации и тримесечни бюлетини с дискусии на текущи научни изследвания и др. Предоставят им се маркетинг идеи и примерни учебни планове, както и достъп до чат стая на обучителите. Сертификацията Ви е знак към родителите за Вашата компетентност и Ви асоциира с  високоуважаваната ни организация. Всички преподаватели са изброени в интернет страницата на Асоциацията за обучение „Най-щастливото бебе”, за да помогнем на родителите да намерят инструктори в техния район.

• За да намалите своята отговорност -родителите често забравят това, което са научили в клас или си го спомнят погрешно. Това може да доведе до неправилното прилагане на 5-те успокояващи техники или до неточното им предаване на семейство и приятели. Тези грешки могат да предизвикат разочарование или по-лошо – да доведат до сериозни последици (прегряване, Синдрома на внезапна детска смърт – когато родителите слагат бебето да спи по
корем и др).

Професионалистите, които не са сертифицирани и / или не предоставят пълния комплект с помагала, които помагат на родителите да затвърждават и опресняват знанията си, са изцяло отговорни за родителските грешки.

Когато помагаме на семействата да укрепват, те от своя страна предават своята сила нататък. Когато забравяме, че родителите имат нужди и че за някои хора ранното родителство може да бъде невероятно предизвикателство и трудно преживяване и не изграждаме родителски умения, правим много лоша услуга на нас и децата си.

Като инструктор по подготовка за раждане, осъзнавам колко е важно това, което преподавам, но не е ли важно и обучението за родителски умения? Разбира се, всички знаем, че днес родителите често не знаят какво да правят, когато се приберат вкъщи и трябва да посрещнат нуждите на истинското бебе. Бебешкият плач и родителското изтощение могат дирекно да доведат до проблеми в брака, провал в кърменето, следродилна депресия, Синдром на внезапна детска смърт, Синдром на раздрусаното бебе и др.

Сертифицирането за организациите е важно, защото показва професионализъм чрез постоянно изследване на теми, които ще ви помогнат да разнообразите и разширите дейността си.

Специализацията и получаването на сертификат в определена област (било то за обучение за раждане, кърмене, дула или „Най-щастливото бебе”) е показател за знанията и опита на обучителя. Тя осигурява високо ниво на познания и компетентност в методиките. Също така, защитава потребителите и определя професионалните стандарти за Вашата общност.

Обучението може да се провежда групово или индивидуално, вкъщи. Предлагаме 3 семинара на месец в нашата болница и откликът е фантастичен!

Програмата е одобрена за 5.4 кредити при продължаващо обучение за медицински сестри, 4 при ICEA (обучение за възрастни) и 6.6 при Ламаз (курсове за подготовка за раждане). Предлагането на кредити за последващо образование към програмата „Най-щастливото бебе” от тези национални организации потвърждава валидността на сертификата „Най-щастливото бебе”.

Благодаря Ви отново за интереса към нашата програма и за това, че допринасяте за промяната в обществото като подкрепяте неопитните родители.

Шери Търни Майо, ICCE, CLE, CD, CHBE
Директор обучение
Асоциация за обучение „Най-щастливото бебе”