Блог

Развитие на бебето в утробата

Шведският фотограф, Ленарт Нилсон (1922 – 2017), е бил ентусиаст на науката, чиято любов към фотографията го е накарала да направи нещо невероятно с помощта на цистоскоп.

През 1965 г. списание LIFE публикува няколко от невероятните му снимки от процеса на зачеване на детето. Първите снимки, които той прави през 1957 г., са черно-бели и не съвсем ясни. Въпреки това, той повтаря същия процес през 1965 г. и създава невероятни снимки.

Първоначалната фаза на зачеването
Спермата се движи към яйцеклетката през фалопиевата тръба.
Яйцеклетката, с която ще се слее сперматозоида.
Момента, в който сперматозоида среща яйцеклетката.

Привличането

Един от многото сперматозоиди е избран, за да се слее с яйцеклетката.
Главичката на сперматозона носи целия генетичен материал.
Бебето в утробата
Имплантация. Отнема една седмица преди ембрионът да се премести от фалопиевата тръба и да се прикрепи към стената на матката.
На 18-ия ден сърцето започва да бие.
Ембрионът изглежда така на 22-ия ден. Мозъкът се развива от сивата част.
Ембрионът на 22-ия ден от зачатието.
След 5 седмици ембрионът е вече 9 милиметра и започва да развива кухините на лицето.
Около 40-ия ден започва да се образува плацентата.
8-седмичен ембрион.
В 10-тата седмица очите започват да се формират и клепачите се отварят.
Ръцете започват бавно да се движат и ембриона изследва утробата, чрез пръстите си.
В 16-тата седмица ембрионът заприличва на човешко бебе.
Нервите се развиват и кръвоносните съдове са видиме през прозрачната кожа на ембриона.
В 18-тата седмица ембрионът започва да долавя звуците идващи от външната среда.
В 19-тата седмица ембрионът има нокти, вежди и коса.
През 20-тата седмица мъх, наречен лануго, покрива цялата глава и лице.
24-тата седмица – фазата на развитие на мозъка.
Ембрионът в 26-тата седмица.

Оригиналната статия можете да видите тук.

Езикът на знаците за бебета

Снимката е от www.athensparent.com

Комуникацията е в основата на когнитивното, социалното, емоционалното, и поведенческо развитие при децата и езикът на знаците може да съдейства за подобряване всеки един от тези важни аспекти от развитието на детето.

Научавайки бебето на езика на знаците, ние насърчаваме ранната комуникацията, преди детето да е в състояние вербално да се изрази. Още от преди раждането е хубаво да комуникираме с бебето, да му говорим, да му пеем и още повече след раждането, а около 6-ия месец на детето, можем да добавим и езика на знаците. Знаците не са предназначени да заменят езика, а да бъдат като забавно допълнение.

Още като съвсем малки бебетата започват да правят жестове, заедно с бебешките бъртвежи. Това показва, че децата са в състояние да научават жестове преди овладяването на вербални умения. Децата, които се учат на тези прости знаци, могат да повишат когнитивното си развитие, зрителните, слуховите и езиковите си умения.

Използването на жестове, които са част от нормалната реч, позволява на бебетата да учат за още един от аспектите на комуникацията. Смята се също, че знаците, развиват дясното полукълбо, докато езикът се контролира от лявото полукълбо. По този начин стимулираме, балансирано развитие на мозъка. През първата година от живота на детето мозъкът минава през едно експлозивно развитие и никога повече не расте толкова бързо. Затова на колкото повече стимули го подлагаме, толкова повече нервни връзки и окончания ще прави той.

Концепцията за езикът на знаците при бебетата не е новост. Различни вариации са били използвани от логопедите в продължение на десетилетия с деца с увреждания на речта, познавателните способности или и двете.

Бебешките знаци създават взаимно внимание между родителя и детето, водещи до по-силна емоционална връзка и по-добра и по-богата комуникация, която води до по-положително взаимодействие с детето.

Използвайки езика на знаците, ние се забавляваме комуникирайки и намаляваме дразнението на децата, когато се усещат неразбиране.

Сега можете да се научите да комуникирате с бебето още от 6 месеца и то ще може да ви каже кога е „гладно/жадно”, кога иска „още” или е „приключило”, кога му е „студено” или „горещо”, кога „памперса” му е пълен или просто иска „прегръдка”.

Така ще дадете и възможност на детето да споделя с Вас, специални моменти. Когато иска да му целунете коремчето и „пак” и „пак” и „пак” или когато види пиленце, куче или коте. Лицата на децата се озаряват когато, че знаят, че вече ги разбирате.

През първата година от живота на детето се развива мозъка му. Проучванията сочат, че изучаването на бебешкия език на знаците има много ползи за ранното проговаряне и по-богат речник, по-голямо IQ (около 12 точки), дори и по-добри оценки в училище.

Децата, които са учили жестомимичен език показват по-добри резултати при словесното изразяване, имат по-добро разпознаване и изразителност на речта, по-бързо развитие на езиковите умения, подобрени комуникативни, когнитивни, социални, адаптивно-поведенчески, физически, и фини двигателни уменията. Това подобрение обаче е краткотрайно (между 12 и 15-месечна възраст).

Изследователите смятат, че тези положителни въздействия върху бебето се дължат не толкова на езика на знаците, а по-скоро на интересните и забавни дейности покрай използването му и положителното взаимодействие с възрастния. Основната полза е в активното, съвместно визуално-когнитивно внимание по време на връзката родител-дете, което дава възможност на детето да се съсредоточи в темата и контекста на разговора, да си изясни понятията, и да използва една допълнителна практика, с големи ползи:

повишаване на лексиката, по-бърз напредък в когнитивното развитие, намаляване на раздразнението и чувството на неудовлетвореност, както и цялостно подобряване на връзката родител-дете и комуникацията по между им.
Стимулиране на езиковите умения, разбирането, насърчаване на грамотността и успешно позволява на бебето да изрази своите нужди – емоционална грамотност. Родителят също става по-отзивчив и наблюдателен към бебето си.

Това дете, току що е станало на 1 годинка. Майка ѝ я учи на езика на знаците от 6 месечна.

Бебето и детето – отглеждане и възпитание

Този блог съдържа полезни статии относно отглеждането и възпитанието на децата. Тук ще разглеждаме различни подходи и практики в съвременната педиатрия, психология и педагогика.

Така Вие ще можете да усетите кое работи най-добре за Вас и Вашето дете.

Разбира се, бъдете търпеливи със себе си и с децата си и имайте постоянство. Когато пробвате нещо ново, пробвайте го достатъчно дълго, за да проверите дали ще сработи за Вас.